Norite dalintis turiniu su tam tikrais žmonėmis, bet kartu apsaugoti savo privatumą? Straipsnyje rasite išsamius patarimus, kaip valdyti savo Instagram paskyrą, norint kontroliuoti, kas gali matyti jūsų įrašus, istorijas ir komentarus. Taip pat paaiškiname, kaip veikia privatumas ir kas gali įtakoti jūsų matomumą, kai naudojate viešą ar privatų profilį.
Privataus ar viešo profilio pasirinkimas
„Instagram“ galite turėti viešą ar privačią paskyrą. Pirmuoju atveju bet kas į ją užėjęs matys jūsų įrašus ir istorijas. Tam net nebūtina būti draugais ar net turėti „Instagram“ paskyros - užtenka pas jus atkeliauti tiesiai per interneto naršyklę.
„Norėdami spręsti, kas peržiūrės jūsų įrašus, turite padaryti paskyrą privačią.“ Dešiniajame kampe apačioje pasirinkę savo profilį, ekrano viršuje dešinėje, pasirinkite tris brūkšnelius, o po to - „Settings“ (liet. nustatymai), „Privacy“ (liet. privatumas) ir įjunkite „Private Account“ (liet. privati paskyra) jungiklį. Privati paskyra reiškia, kad turinį galės peržiūrėti tik iš anksčiau turimi sekėjai. O kiekvienas naujas žmogus prieš tai turės gauti jūsų leidimą.
Istorijos - kas mato ir kaip kontroliuoti
Kalbant apie istorijas, „Instagram“ yra šiek tiek lankstesnis. Jis jas leidžia rodyti visiems ar tik į artimų draugų sąrašą įtrauktiems žmonėms. Užėję į savo paskyrą, ekrano viršuje, dešinėje, spustelėkite tris brūkšnelius, tuomet - „Close Friends“ (liet. artimi draugai) ir pažymėkite norimus adresatus. Vėliau, norėdami pasidalinti istorija, ekrano apačioje vietoj „Your Story“ (liet. jūsų istorija) spustelėkite „Close Friends“ (liet. Profilis), po to - tris brūkšnelius viršutiniame dešiniame ekrano kampe. Pasirinkite „Settings and privacy“ (liet. nustatymai ir privatumas), „Privacy“ (liet. privatumas) ir įjunkite „Private account“ (liet. privati paskyra) jungiklį.
„Iškart po to, kiekvienam naujam žmogui turėsite suteikti leidimą stebėti jūsų turinį, tačiau buvę sekėjai liks. Tame pačiame lange, skiltyje „Comments“ (liet. komentarai), taip pat galite pasirinkti, kas galės komentuoti jūsų vaizdo įrašus, minėti jus komentaruose ar net siųsti žinutes“, - aiškina ekspertai.
Kaip valdyti prieigą prie įrašų ir komentarų
Apie aktyvumo nustatymus: „Instagram“ leidžia nustatyti, kas gali matyti ar komentuoti jūsų įrašus. Jei paskyra vieša, visi gali matyti įrašus; jei privatūs - tik patvirtinti sekėjai. Taip pat galima nustatyti, kam leidžiama komentuoti jūsų istorijose ar įrašuose.
Žymėjimai ir pranešimai
Netinkami, priekabūs ir įžeidžiantys komentarai filtruojami automatiškai, tačiau galima įjungti rankinį filtravimą ir įvesti raktinius žodžius, kurie bus filtruojami iš komentarų. Taip pat galima valdyti, ar jūsų įrašus gali žymėti kiti vartotojai, ir išjungti žymėjimus ar pranešimus apie juos.
Praradus prieigą ar įtariant, kad paskyra buvo užgrobta
Jei negalite prisijungti, įtariate užgrobimą ar praradote prieigą, yra patarimai, kaip atstatyti prieigą: naudoti „Forgot password?“, prisijungti su vartotojo vardu ar susietu telefono numeriu, gauti prisijungimo nuorodą į el. paštą ar SMS. Jei reikia, praneškite apie užgrobtą paskyrą Instagram ir sekite nurodymus.
Blokuoti sekėjus ir nutildyti jų įrašus
Norint apsaugoti savo privatumo funkcijas, galite blokuoti tam tikrų vartotojų sekėjus ar nutildyti jų pranešimus ir istorijas. Blokavimo atvejais anksčiau pateikti komentarai ir jaustukai išlieka tik tuo atveju, jei juos ištrininate rankiniu būdu.
Kaip pritaikyti savo privatumo nuostatas
Nuolatinė profilio privatumo priežiūra yra svarbi, kad užtikrinti tiksliai tai auditorijai - jūsų sekėjams, kuriuos patvirtinote. Taip pat galite reguliuoti istorijų matomumą per „Hide Story From“ ir pasirinkti konkrečius sekėjus, kurių istorijų nematyti. Taip pat svarbu valdyti, kam leidžiama matyti jūsų istorijas ir komentarus.

Apžvalga apie rekomendacijas ir praktinius patarimus
Bitės Profai pateikia rekomendacijas dėl privatumo nustatymų ir saugaus naudojimosi: visada įsitikinkite, kad jūsų privatumo nustatymai atitinka jūsų poreikius; žinokite, kaip valdyti žymėjimus ir komentarus; žinokite, kaip pranešti apie netinkamą turinį ar užgrobtą paskyrą; reguliariai peržiūrėkite aktyvius įrašus ir sekėjus.
- Jei norite kontroliuoti, kas mato jūsų įrašus, įjunkite Private Account.
- Konfigūruokite Close Friends, kad istorijos būtų matomos tik pasirinktiems asmenims.
- Nustatykite comment filtering ir Hide Offensive Comments norėdami išvalyti netinkamą turinį.
- Naudokite Report funkciją netinkamam turiniui ar pažeidėjams pranešti.