Facebook profilio nuoroda: kaip ją rasti ir kaip ją apsaugoti?

Šiame vadove apžvelgsime svarbiausius Facebook privatumo nustatymų aspektus, kaip rasti ir valdyti nuorodą į savo profilį, ką svarbu žinoti apie tai, ką gali matyti kiti, ir kaip apsaugoti savo asmeninę informaciją. Pateikiami patarimai pagrįsti išsamiu tekstu, kuriame nagrinėjama, kaip keičiami nustatymai, ką reiškia skirtingos parinktys ir kokias praktikas pasirinkti, kad jūsų duomenys būtų labiau apsaugoti.

Kas gali matyti jūsų informaciją ir kaip ją pakeisti

Tikriausiai pavojingiausias iš visų „privatumo“ pakeitimų yra statuso atnaujinimo pakeitimas. Ir tikrai, pakeistą statusą gali matyti absoliučiai visi. Norėdami pakeisti šį nustatymą, kad turėtumėte daugiau privatumo, atlikite šiuos žingsnius:

  1. Puslapio „Profile“ viršutiniame dešiniajame kampe paspauskite nuorodą „Settings“ ir atsiradusiame sąraše pasirinkite „Privacy Settings“.
  2. Kitame puslapyje atsiradusiame pasirinkimų sąraše spustelkite „Profile Information“.
  3. Raskite nustatymus „Posts by Me“. Tai apima visą jūsų skelbiamą informaciją, įskaitant statuso atnaujinimą, nuorodas, žinutes, nuotraukas ir vaizdo medžiagą.
  4. Pakeiskite šį nustatymą naudodamiesi dešinėje esančia drop-down lentele. Rekomenduojame rinktis „Only Friends“ - kad jūsų skelbiamą informaciją galėtų matyti tik tie žmonės, kuriuos įtraukėte į draugų sąrašą.

Kita informacija apie privatumo skyrį: asmeninė informacija ir jos apribojimai

Be to, daug privataus pobūdžio informacija nėra nurodyta „Personal info“ skiltyje, yra tinklalapio „Privacy Settings“ skiltyje. Tai yra jūsų gimimo data, religinės ir politinės pažiūros ir socialinis statusas. Priklausomai nuo jūsų pasirinkimo, galite atnaujinti šią informaciją tiek, kiek jums yra tinkama. Tačiau dauguma vartotojų norėtų, kad tokią informaciją matytų tik jų draugai („Only friends“). Taip pat keliamas klausimas dėl information sharing naudojant „Friends of Friends“: nors atrodo saugu, tai reiškia, kad matyti gali būti tėra jūsų draugų draugai - šimtai ar tūkstančiai žmonių, kurių jūs nepažįstate. Todėl rekomenduojama pasirinkti griežtesnius nustatymus, kai įmanoma.

  1. Puslapio „Profile“ viršutiniame dešiniajame kampe paspauskite nuorodą „Settings“ ir atsiradusiame sąraše pasirinkite „Privacy Settings“.
  2. Iš kito puslapio siūlomo sąrašo pasirinkite „Profile Information“.
  3. Sąraše esantis trečias, ketvirtas ir penktas punktas yra tokie: „birthday“, „religious and political views" ir "family and relationship". Apriboti informaciją apie gimimo datą tik draugams („Only friends“) yra protingas sprendimas, ypač kai tokio pobūdžio informacija gali būti panaudota piktavališkai.
  4. Jūs galite jaustis saugiai dalindamasis informacija apie savo socialinį statusą ir religines bei politines pažiūras su visiškai nepažįstamais žmonėmis. Tačiau atminkite, kad esant bet kokiems kitiems nustatymams, išskyrus „Only Friends“, informaciją gali matyti visi.
  5. Pakanka vieno nedraugiško draugo tinkle, kad šią informaciją galėtų sužinoti abejotinos reputacijos asmuo. Todėl geriau pasirinkti griežtesnius apribojimus.

Ką daryti dėl Google paieškos

Kas rodoma „Google“. Neleiskite naudoti jūsų duomenų paieškos mechanizmuose (Search Engines). Nors daugeliu atvejų norima išsiaiškinti, kokią informaciją indeksuoja „Google“, kai kurios nuostatos gali būti klaidingos. Tiksliai: antrasis nustatymas „Search Settings“ (Paieškos nustatymai) rodo, ką leidžiate indeksuoti „Google“. Jei šalia žodžio „Allow“ langelis pažymėtas, tai reiškia, kad suteikiate paieškos mechanizmams prieigą ir leidžiate indeksuoti visą informaciją, kuri pažymėta kaip prieinama „Everyone“ (Visiems).

Norėdami išsaugoti duomenų privatumą ir apsaugoti juos nuo paieškos mechanizmų, atlikite šiuos žingsnius:

  1. Puslapio „Profile“ viršutiniame dešiniajame kampe paspauskite nuorodą „Settings“ ir atsiradusiame sąraše pasirinkite „Privacy Settings“.
  2. Kitame puslapyje atsiradusiame pasirinkimų sąraše spustelkite „Search“.
  3. Iššokusiame pranešime spustelėkite „Close“.
  4. Šiame puslapyje nuimkite varnelę nuo langelio prie užrašo „Allow“ (Leisti), esančio šalia antrojo nustatymo „Public Search Results“ (Viešos paieškos rezultatai). Tai pašalins visą viešai prieinamą informaciją iš paieškos mechanizmų. Galutinį rezultatą galite patikrinti paspaudę mėlyną eilutę „see preview“ nustatymo apačioje.

Teksto praktiniai patarimai: kodėl svarbu atnaujinti nustatymus

New York Times nuomone, šie nustatymai yra svarbūs ir kelia didžiausią pavojų privatumui, tačiau ne tik juos reikia peržiūrėti. Trumpai - skirkite penkias minutes ir peržiūrėkite visus privatumo nustatymus, kad suprastumėte jų poveikį. Grįžtant prie visų nustatymų svarbos, geriausia periodiškai juos peržiūrėti, kad žinotumėte, ką mato kiti jūsų profilyje.

Kaip rasti savo profilį ir kaip jį valdyti

Spustelėję ant profilio nuotraukos (paprastai tai būna logotipas), iškritusiame meniu pasirinkite See profile picture ir, spustelėję Edit, pateikite aprašymą. Tą patį galite padaryti ir ant viršelio nuotraukos. Taip pat galima redaguoti įvairias dalis, įskaitant verslą, kontaktinę informaciją ir socialinių tinklų nuorodas. Be to, galite nurodyti darbalaukio ir arba amžiaus apribojimus, bei valdyti, kas gali rašyti į jūsų puslapio sieną arba matyti įrašus, į kuriuose esate pažymėtas.

Puslapio nustatymai, kurie gali būti svarbūs verslui ar asmeniškai

Settings - Page Setup - Page Access. Čia galima nurodyti, kas gali matyti jūsų puslapį ir iš kur jis gali būti matomas. Pvz., galite nustatyti, kad puslapis matomas tik tam tikrose šalyse arba visame pasaulyje, pašalindami tam tikrų šalių apribojimus. Taip pat galima reguliuoti amžiaus apribojimus, kad atitiktų auditoriją ir teisinius reikalavimus.

Darbas su įrašų valdymu ir paskyros saugumu

Kas gali skelbti įrašus jūsų puslapyje? Galite leisti visiems rašyti ant jūsų puslapio sienos arba uždrausti šią galimybę - rekomenduojama nustatyti „Tik aš“, t.y., tik administratorių galėtų skelbti įrašus. Leisti dalintis įrašais savo istorijose? Taip pat galima įjungti arba išjungti šią galimybę, kurioje skelbiama, kad skaitytojai dalinsis jūsų įrašu su savo istorijomis.

  • Leisti kitiems peržiūrėti jūsų puslapį ir palikti apžvalgas? - Įjunkite arba išjunkite atsiliepimų rašymo galimybę.
  • Kas gali matyti įrašus, kuriuose esate pažymėtas? - Nustatykite, ar pažymėjimus matytų tik jūsų puslapio sekėjai, ar visi.
Privatumo nustatymų diagrama: kas matoma konkrečiuose nustatymuose

Ši dalis iliustruoja, kaip skirtingi nustatymai veikia pradėjus keisti profilį ir ką gali matyti kiti. Pakeitimai gali būti atliekami nuosekliai, kad privataus duomenų rinkiniai būtų saugūs ir tik draugų matomi.

Trump calls on Thune to 'get his job done' and pass the 'SAVE America' Act

Vaizdo įraše parodyta, kaip naršyti Settings > Privacy Settings, kaip rasti „Profile Information“ ir kaip keisti „Posts by Me“ bei „Search“ nustatymus. Taip pat aiškinama, kaip patikrinti, kaip jūsų profilio informacija matosi viešai.

Greičiausia praktika: trumpas sąrašas

  1. Peržiūrėkite „Privacy Settings“ ir „Profile Information“: nustatykite „Only Friends“ ar „Friends of Friends“ tik tada, kai esate visiškai tikri dėl nepageidaujamų perėjimų.
  2. Patikrinkite „Search“ nustatymus ir įsitikinkite, kad „Public Search Results“ nėra leidžiami be reikalo.
  3. Nuolatos atnaujinkite vartotojo vardą ir puslapio prieigą, kad įsitikintumėte, jog tik patikimi asmenys gali pasiekti jus ir jūsų turinį.

tags: #facebook #profilio #nuoroda